Hulp nodig? Hulp nodig? Neem hier contact op.

Autoverlichting

De dagen worden weer donker en dat is dan een uitstekende reden om opnieuw je autoverlichting te controleren. Bij Safe Lease werken we enkel met nieuwe auto’s. Bijgevolg zijn de auto’s altijd uitgerust met een automatische lichtsensor.

Grootlichten of koplampen
Dat licht heeft een erg hoge intensiteit. Deze stand mag alleen gebruikt worden wanneer je het overige verkeer niet hindert. Ook wordt het grootlicht wel gebruikt om medeweggebruikers te bedanken of hen te wijzen op onjuiste of gevaarlijke situaties. In dat geval wordt er 1x bijgezet bij het symbool, zo beperk je je tot knipperen met je grootlichten.

Dimlicht of kruislicht
De verlichting die standaard gebruikt wordt en die sterk genoeg is om de weg voor je te verlichten. Je gebruikt hem in de avond maar ook overdag. Die lichten zijn uitermate belangrijk om de zichtbaarheid van de auto voor andere openbare weggebruikers te verhogen. De reikwijdte bedraagt ongeveer 30 m.

Standlicht
Bij standlicht branden de achterlichten, nummerplaatverlichting en 2 kleine lichten aan de voorkant van de auto. Met dat verschil dat ze vooraan wit of geel zijn en achteraan rood. Het is de minst opvallende stand voor je autoverlichting en vooral bedoeld om een geparkeerd voertuig zichtbaar te maken. Voor de veiligheid mogen, net zoals de dimlichten, de standlichten altijd aan.

Mistlicht
Hier zijn meerdere varianten van. Het mistlicht achteraan is verplicht; mistlampen vooraan zijn vaak een optie. Die twee zijn onafhankelijk van elkaar aan en uit te zetten. Ze mogen alleen gevoerd worden wanneer het zicht door mist of sneeuwval minder is dan 100 meter!

Stoplicht of remlicht
Remlichten zijn 5 keer zo fel als de achterlichten van je auto. Dat licht wordt gebruikt om achterliggende weggebruikers te melden en te waarschuwen dat jij aan het vertragen bent en het rempedaal indrukt. Dat licht springt automatisch op en heeft dus geen symbool.

Richtingaanwijzers of knipperlicht
Richtingaanwijzers of knipperlichten dienen om aan te duiden dat je met je voertuig van richting gaat veranderen.

Achteruitrijlicht
Dat is het enige licht dat achteraan wit is van kleur en springt automatisch op bij het achteruitrijden en heeft dus geen symbool.