Hulp nodig? Hulp nodig? Neem hier contact op.

Premie autoverzekering

Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte autoverzekering of je wilt overstappen tussen verzekeraars, merk je al snel dat de premie die je betaalt erg kan verschillen. Hoe komt dat? Waarop baseren verzekeraars zich om jouw premie te berekenen? Safe Lease en Baloise leggen het je uit.

De premie van je autoverzekering wordt voor een groot stuk bepaald door de waarborgen die je kiest. Een omniumverzekering is vanzelfsprekend duurder dan enkel de verplichte BA-autoverzekering. Maar er zijn nog heel wat andere factoren die je premie de hoogte kunnen injagen of net niet.

Je schadeverleden

Vroeger gebruikten alle verzekeraars dezelfde schaal, het bonus-malussysteem, om de hoogte van jouw premie te bepalen. Nu kan elke verzekeraar zijn eigen systeem uitwerken maar in de praktijk zie je dat die systemen nog steeds gelijkaardig zijn.

Om het risico in te schatten, gebruiken verzekeraars informatie over je schadeverleden van de laatste vijf jaar. Telkens als je schade veroorzaakt waarvoor je aansprakelijk bent, kan je premie omhooggaan. Rijd je voor een bepaalde tijd schadevrij, dan word je beloond met een lagere premie. De informatie over je schadeverleden vind je terug op het schadeattest dat je kunt aanvragen bij je makelaar of zelf kunt opvragen op de website van Car@ttest.

Door het gebruik van eigen systemen kan de toekenning van een graad aan beginnende bestuurders en de manier waarop schadevrij rijden wordt beloond of ongevallen worden bestraft erg verschillen tussen verzekeraars. Dat is belangrijk om te onthouden, niet alleen bij het bepalen van de aanvankelijke premie maar ook verder in de tijd wanneer ongevallen veroorzaakt worden.

De kenmerken van je auto en het gebruik

Bepaalde kenmerken van je auto kunnen je premie doen verhogen of verlagen. Zo krijgen auto’s met een hoger vermogen een hogere premie dan voertuigen met een lager vermogen.

Daarnaast krijg je bij Baloise korting als je investeert in veiligheid en ecologie. Kies je voor extra veiligheidsopties zoals parkeer- en remhulpsystemen of een dodehoekassistent dan kun je een totale korting tot wel 10 % krijgen op je waarborgen BA of Omnium.

Ook het gebruik van je voertuig kan een invloed hebben op je premie. Gebruik je je voertuig bijvoorbeeld enkel voor privédoeleinden? Dan zal je premie lager liggen dan wanneer je de wagen (ook) professioneel gebruikt.

Wie is de bestuurder van het voertuig?

De persoonlijke en geografische gegevens van de ingeschreven bestuurder zijn nog belangrijke factoren.

Bij jonge bestuurders of iemand die nog maar net zijn rijbewijs haalde, gaan verzekeraars meestal uit van een hoger risico waardoor ook de premie relatief hoog zal liggen. Volg je een opleiding ‘defensief rijden’ of neem je andere preventieve maatregelen, dan kan het zijn dat je premiebedrag alsnog daalt.

Woon je in een stad? Dan zal je premie ook hoger liggen dan wanneer je in een meer landelijke gemeente woont. Statistisch gezien loop je in een stad namelijk meer kans om schade op te lopen dan op het platteland.

De voordelen van Safe Lease

Met Safe Lease ben je volledig en uitgebreid verzekerd bij Baloise. Geen enkele leasemaatschappij heeft zo een uitgebreide dekking. Je verzekeringspremie is ook tegen een enorm scherpe prijs, is niet afhankelijk van jouw woonplaats (stad of platteland) en zal ook niet stijgen op basis van je schadeverleden.  

Ten slotte wordt Safe Lease aangeboden via een uitgebreid netwerk van professionele makelaars. Als verzekeringsexpert en onafhankelijk tussenpersoon is hij de beste garantie om jou uitstekend advies te verlenen.