Hulp nodig? Hulp nodig? Neem hier contact op.

5 trends in de autosector

1. Er is minder kooplust bij de particulieren

De wereldwijde autoverkoop valt in 2019 met ongeveer 4 % terug en ook voor 2020 stemmen de verwachtingen niet hoopvol. Ook in België viel in 2019 een daling op. In de eerste 8 maanden van 2019 werden er minder auto’s verkocht dan in 2018, het gaat om een daling van gemiddeld 5,9 %. Dat terwijl het aantal nieuwe auto’s op naam van het bedrijf nauwelijks daalde. Het is dus de verkoop aan particulieren die het heel wat slechter doet. Waarom is dat?

  • Spaargeld

Na de economische crisis zijn mensen zich veel meer bewust geworden van hun uitgaven en hun vermogens. Zo heerst er minder kooplust en in de autoverkoop is een trend zichtbaar. Meer en meer mensen kiezen ervoor om hun spaargeld niet aan te spreken voor de aankoop van een nieuwe auto.

  • Mobiliteitsgewoonten veranderen

Een auto wordt steeds meer gezien als een transportmiddel en niet langer als het statussymbool dat er vroeger van gemaakt werd. Deze evolutie vinden we ook steeds meer terug bij de jongeren vandaag. Mobiliteit is en blijft enorm belangrijk, maar het bezit is niet meer aan de orde. Zo zien we een opmerkelijke stijging in de autodeelsector, alsook in private lease. De all-informule waarmee je voor een vast bedrag per maand een nieuwe wagen kunt huren. Consumenten omarmen steeds meer het concept van betalen voor gebruik in plaats van bezit van een goed.

  • Onzekerheid

Moet je nog wel een diesel kopen, wat zal de restwaarde zijn van mijn auto binnen 4 jaar, wat met de Belgische wetgeving en kan ik nog met mijn auto rijden in de lage-emissiezones? Veel Belgen zitten met die vragen en kopen hierdoor geen nieuwe auto meer. Mensen weten gewoon op dit moment niet meer wat voor auto ze moeten kopen.

2. Schadegevallen met auto’s dalen

Er worden steeds minder schadegevallen met auto’s geregistreerd. Dit komt voornamelijk omdat de auto’s slimmer worden, nieuwe auto’s voorzien van slimme opties en hulprijmiddelen maken het verschil. Vooral parkeersensoren, hulpmiddelen die afstand doen houden en opties die de oplettendheid van de chauffeurs vergroten hebben een positieve impact op de schadelast. Ook de strengere regels in bedrijven hebben ervoor gezorgd dat mensen voorzichtiger rijden met hun bedrijfswagen.

3. Er wordt ’s nachts steeds vaker gereden onder invloed

Ondanks de lagere schadelast en de vele campagnes, wordt er ’s nachts vaker gereden onder invloed. Dat komt omdat er ook veel meer sociale evenementen plaatsvinden waarbij men de mogelijkheid heeft om een glaasje te drinken. Zo wordt er wel vaker na de werkdag nog iets leuks gedaan zoals een afterwork, een concert of optreden. Voornamelijk op woensdag- en donderdagavonden durven mensen toch wat meer risico te nemen.

4. Minder jongeren halen hun rijbewijs

Jongeren hechten minder waarde aan hun rijbewijs. Het is een trend die internationaal merkbaar is. Dat heeft verschillende oorzaken:

  • De auto is geen statussymbool meer.
  • Door de technologie hoeven jongeren zich niet steeds te verplaatsen om te communiceren.
  • Jongeren geven hun geld liever uit aan een smartphone of een verre reis.
  • Steeds meer personen wonen in stedelijke gebieden waar er gebruikgemaakt kan worden van het openbaar vervoer.

5. Minder Belgen overwegen een elektrische auto te kopen

Hoewel elektrisch rijden in sommigen landen al enorm ingeburgerd is, worden er amper elektrische auto’s gekocht in België. Zo rijdt slechts 1,5 % van de nieuwe auto’s die dit jaar verkocht zijn volledig op elektriciteit en is dit in Noorwegen 44 %.

Wat zijn de redenen voor dit wantrouwen?
Hoewel je door elektrisch rijden bespaart op heel wat bijkomende kosten, blijft de voornaamste reden dat de aankoop van een elektrische wagen te duur is. Daarnaast willen mensen niet investeren in een elektrische wagen door een te beperkte autonomie en ook een te beperkte oplaadinfrastructuur. Ten slotte willen mensen ook geen risico dragen in de restwaarde van de auto. Zo weten ze niet wat hun auto (en batterij) binnen enkele jaren nog wel waard zal zijn.

Neem geen risico en kies voor Safe Lease

Zonder zorgen de baan op met een splinternieuwe wagen. Zo geniet je de meest moderne opties die optimaal comfort en extra veiligheid bieden. Daarnaast heb je geen bekommernissen over lage-emissiezones want de wagens voldoen altijd aan de milieunormen. Geen aankoopinvestering, geen zorgen over de restwaarde van je voertuig, geen zorgen over de autoverkoop. Met Safe Lease vermijd je het hele gedoe bij de aankoop en verkoop van uw wagen. Je betaalt enkel voor het gebruik van je voertuig, je makelaar regelt de rest.